Zdá sa, že došlo k problému s pripojením alebo na serveri dochádza k údržbe. Funkcia webu môže byť obmedzená.

Ako nafotiť nehnuteľnosť 1. časť

Jeden z najdôležitejších krokov pred zverejnením inzerátu s ponukou prenájmu predstavuje nafotenie nehnuteľnosti.


Lucie Starovičová
Lucie Starovičová8. 7. 2022 | Čas čítania: 10 minút

Obsah

    Jeden z najdôležitejších krokov pred zverejnením inzerátu s ponukou prenájmu predstavuje nafotenie nehnuteľnosti. Kvalitné fotografie rýchlo zvýšia záujem o váš byt či rodinný dom a umožnia prenajať ho za lepšiu cenu, preto si na príprave reprezentatívnych snímok dajte záležať. V tomto článku vám poskytneme rady, ako vašu nehnuteľnosť nafotiť tak, aby zaujala čo najviac záujemcov. 

    Na čo nezabudnúť pri fotení domu alebo bytu 

    Fotografie, ktoré záujemcov o bývanie rozhodne upútajú, vytvoríte pri znalosti pravidiel profesionálnej prípravy a fotenia interiéru nehnuteľnosti pred prenájmom (označované tiež ako home staging). Týmto spôsobom zvýšite cenu aj o 10%, avšak nemusíte byť skúsený fotograf, pretože tie najdôležitejšie pravidlá z nich vám teraz prezradíme. 


    Tip! 
     Po nafotení nehnuteľnosti môžete inzerát vložiť k nám, na Bezrealitky.  

    1) Upratovanie a výzdoba 

    Do poslednej omrvinky uprataná nehnuteľnosť je iba začiatkom celej „operácie“. Základné vybavenie (ako veľké elektrospotrebiče) ponechajte na mieste, osobné veci nemilosrdne odstráňte a príjemnú atmosféru dolaďte napr. čerstvým kvetom. V interiéri podobnom hotelovej izbe si potenciálny nájomník lepšie vytvorí predstavu vlastného bývania. 

    2) Fotenie a kvantita 

    Fotografií vytvorte čo najviac. Prejdite všetky časti bytu (domu) vrátane sociálneho a technického zázemia i okolia a odfoťte ich. V každej miestnosti sa snažte nájsť čo najlepší uhol, aby miestnosť čo najviac vynikla. Pri väčšom množstve snímok máte do prezentácie z čoho vyberať a menej kvalitné môžete bez okolkov zmazať. Nezabúdajte, že záujemcovia o bývanie chcú vidieť maximum detailov ešte pred prehliadkou! 

    3) Hlavné fotografie 

    Úvodná fotka vášho inzerátu (objavuje sa aj v prehľadoch) by mala byť tá „naj“, ukazovať, čím je práve vaša nehnuteľnosť jedinečná a lákať k jej prehliadke. Nezáleží úplne na tom, či ide o parádnu kuchynskú linku, veľkú detskú izbu či novú fasádu. 

    4) Technika fotenia interiéru 

    Pár tipov k vlastnému foteniu: 

    • Vždy radšej používajte digitálnu zrkadlovku než mobilný telefón. 
    • Čím viac svetla (pokojne rozsvieťte aj cez deň), tým lepšie, ale vždy od chrbta. 
    • Nefoťte proti zrkadlám, sklám a iným lesklým plochám. 
    • Viac priestoru a lepšiu kvalitu zachytíte pri záberoch na šírku, ktoré potom tiež lepšie upravíte. 
    • Namiesto jednej snímky celej izby radšej urobte viac fotiek jej jednotlivých častí. 
    • Rohy miestnosti navodzujú dojem vzdušnosti a priestoru

    5) Úprava fotografií 

    Určite neurobíte chybu, keď vzhľad fotky podľa svojich možností doladíte v grafickom editore. Niekedy stačí iba upraviť farby, zaostriť či pridať jas, inokedy sa hodí doplniť nejaký zaujímavý filter. Na druhú stranu to s úpravami nepreháňajte a dbajte na vyváženosť a vkusnosť

    6) Pôdorys 

    Na profesionálnu úroveň váš inzerát povýši pôdorys nehnuteľnosti, ktorý pridáte na záver fotogalérie. Môžete ho vytvoriť sami (napr. v počítači) a zahrnúť do neho aj označenie nosných múrov a prípadný pozemok pri dome. 

    7) Virtuálna prehliadka 

    Vašu inzerciu môžete vylepšiť pomocou virtuálnej prehliadky. Tá priláka oveľa viac záujemcov a tí budú mať možnosť nahliadnuť do vašej nehnuteľnosti z pohodlia svojho domova ešte pred samotnou prehliadkou. Virtuálna prehliadka ušetrí čas nielen záujemcom, ale aj vám, pretože zaujme iba vážnych záujemcov

    Chcete sa dozvedieť, čo všetko by mal obsahovať inzerát s ponukou prenájmu nehnuteľnosti? Prečítajte si 2. časť – Ako vložiť inzerát 2. časť