Zdá sa, že došlo k problému s pripojením alebo na serveri dochádza k údržbe. Funkcia webu môže byť obmedzená.

Veľký sprievodca kúpou nehnuteľnosti – na čo si dať pri prehliadke vášho vysnívaného domova pozor?

Občas sa stane, že sa do ponuky nehnuteľnosti človek zamiluje na prvý pohľad. Skvelá cena, poloha, dispozícia, stav nehnuteľnosti či dokonca vzájomná kombinácia všetkých faktorov vie skutočne zamotať hlavu. Ako však zostať dostatočne rozvážny a nenechať sa ovplyvniť prvým dojmom?


Nikola Sychrová
Nikola Sychrová8. 4. 2022 | Čas čítania: 10 minút

Občas sa stane, že sa do ponuky nehnuteľnosti človek zamiluje na prvý pohľad. Skvelá cena, poloha, dispozícia, stav nehnuteľnosti či dokonca vzájomná kombinácia všetkých faktorov vie skutočne zamotať hlavu. Ako však zostať dostatočne rozvážny a nenechať sa ovplyvniť prvým dojmom? Nehnuteľnosť si v dnešnej dobe dokážete zadovážiť raz-dva, problémy s ňou sa však potom môžu ťahať roky. Prezrite si náš prehľad a zistite, čo urobiť pre to, aby ste nekúpili „mačku vo vreci”.

Určite viete, o čom je reč. Dlhé hodiny a dni prezeráte inzertné stránky i weby nových projektov, keď to zrazu príde – krásny byt za skvelú cenu priamo od majiteľa, super stav, rozmer i lokalita. Všetko sa zdá byť perfektné, a tak kontaktujete predávajúceho. Dohodnete sa na prehliadke, zdá sa byť milý, ale… Je úplne v poriadku, ak máte akékoľvek pochybnosti či pociťujete nedôveru. Radi vám poradíme, ako sa čo najlepšie pripraviť na obhliadku bytu, aby ste z nej odišli so všetkými potrebnými informáciami.

Kúpa nehnuteľnosti – proces, ktorý vyžaduje čas

V prvom rade by ste sa pri kúpe nehnuteľnosti nikdy nemali príliš ponáhľať. Áno, existujú projekty, ktoré sa „míňajú ako teplé rožky” a ponuky, ktoré sa na realitných portáloch príliš dlho neohrejú. Ak však patríte medzi ľudí, ktorí nedokážu robiť rýchle rozhodnutia, je úplne v poriadku celý proces dostatočne premyslieť a neuponáhľať. Predsa len, i majiteľ musí chápať, že nejde o položku za pár eur. Rezervujte si preto na kúpu dostatok času, aby sa nestalo, že zbrklým rozhodnutím prídete k problémovej nehnuteľnosti.

Ako odhaliť prípadné skryté závady?

Dohodli ste sa na obhliadke? Skvelé! Nenechajte však veci na náhodu, radšej sa pripravte. V prvom rade si nehnuteľnosť poriadne obzrite, následne sa nebojte majiteľovi klásť podrobné otázky.

Prehliadka nie je len formalita. Na čo sa počas nej sústrediť?:

Mnoho majiteľov sa snaží záujemcov „rozptýliť” už počas obhliadky. Neskočte na to. Nehnuteľnosť si obhliadnite pomaly a pozorne, sústreďte sa i na detaily. Tu sú veci, na ktoré by ste sa mali zamerať:  

1. Preskúmajte lokalitu

Ak sa nehnuteľnosť nenachádza v prostredí, ktoré dôverne poznáte, cestou na obhliadku či priamo z nej sa poobzerajte po okolí. Ako to vyzerá v susedstve? Čo infraštruktúra, dostupnosť obchodov, pošty, úradu a škôl? Ako je na tom umiestnenie autobusových zastávok, aké linky tu premávajú? Do inzerátu sa totiž zmestí veľa pekných slov, realita je však v mnohých prípadoch, bohužiaľ, úplne iná. 

2. Neponáhľajte sa dnu

Doprajte si čas na dôkladné prezretie stavu nehnuteľnosti zvonka. Parkovisko, zeleň, stavby v bezprostrednom okolí, pozemok, stav fasády a podobné náležitosti sú rovnako dôležité ako interiér bytu, preto im venuje dostatok svojej pozornosti. 

3. Spoločné priestory vypovedajú mnohé o susedoch

I tá najluxusnejšie pôsobiaca stavba môže skrývať špinavé, vlhké či primalé spoločné priestory. Všímajte si detaily, napríklad i poriadok pred dverami susedov – znie to zvláštne, ale pre pokojné susedské spolunažívanie v budúcnosti to môže mať veľký význam.

4. Dispozícia, prirodzené svetlo, umiestnenie zásuviek… na čo zamerať pozornosť v byte?

Samozrejme, to, ako na vás byt pôsobí, je kľúčové. Nenechajte sa však oklamať prvým dojmom. Prúdi do bytu dostatok prirodzeného svetla? Pôsobí rozloha tak veľkoryso ako na nákrese? Aký výhľad máte z okien? Započúvajte sa, či viete o susedoch vedľa. Sústreďte sa na použité materiály. Prizrite sa veciam zbližša. Skontrolujte umiestnenie zásuviek, mrknite na dlaždice v kúpeľni, pustite vodu v sprchovom kúte, spláchnite, skúste otvoriť a zatvoriť dvere, prejdite sa párkrát po parkete, ktorá pod vami zavŕzgala. Namiesto „nakuknutia” do priestorov povaly či pivnice si miestnosť celú poriadne prezrite. Uvažujte nad praktickým využitím jednotlivých miestností, premietajte si situácie z reálneho života a určite sa nedajte odbiť vetami ako „na to si zvyknete”, „my sme po čase ani nevedeli”, „tá skládka sa má budúci rok rušiť” a podobne. Ak vám niečo nesedí, nebojte sa odmietnuť, nie je to posledná nehnuteľnosť na svete.

Kúpa domu či bytu je veľká vec, nebojte sa klásť otázky

Niektoré veci sa nedajú preskúmať vlastnými očami. Férový prístup majiteľa spoznáte napríklad i v ochote odpovedať na vaše otázky, prípadne poskytnúť dokumenty k nahliadnutiu. Takto zistíte, že predajca nemá čo skrývať a nehnuteľnosť bude pravdepodobne „v poriadku”. Ešte pred prehliadkou si pripravte zoznam otázok, ďalej sa pýtajte na veci, ktoré si všimnete počas nej.  

Tu sú otázky, ktoré majiteľovi určite nezabudnite položiť:

  1. Akým stavom bola nehnuteľnosť nadobudnutá?
  2. Môžem dostať podklady k stavbe k nahliadnutiu? (pôdorys, architektonický plán, …)
  3. Kedy bola naposledy robená rekonštrukcia a v akom rozsahu? V akom stave sú rozvody? (ideálne, ak vám majiteľ povie viac o uskutočnených prácach a výmenách)
  4. Nemá nehnuteľnosť nejaké ťarchy?
  5. Aký je dôvod predaja?
  6. Aké sú náklady na bývanie? (ideálne, ak v prípade vážneho záujmu dostanete k nahliadnutiu i faktúry)
  7. Viete o nejakých projektoch, ktoré sa v blízkom okolí plánujú v budúcnosti realizovať?
  8. Aké sú tu medzisusedské vzťahy?
  9. Ako hodnotíte bezpečnosť lokality? Boli ste niekedy okradnutí? (napr. v prípade, že ste si všimli na všetkých domoch v okolí kamery)
  10. Čo považujete za najväčšie výhody, čo za prípadné nevýhody bývania? (ak by majiteľ neuviedol nijakú nevýhodu, je potrebné spozornieť)

Ako dobrý nápad sa javí i kontaktovanie správcu, domovníka či domového dôverníka. Tí vám v prípade nejakých nejasností môžu pomôcť dospieť ku konečnému názoru, keďže stavbu i jej obyvateľov pravdepodobne dobre poznajú.  

Pri čom spozornieť?

Isté správanie môže vyvolať pochybnosti. Určite zbystrite pozornosť, ak je majiteľ príliš mlčanlivý, alebo naopak, máte pocit, že sa vás snaží neustále „rozptyľovať” prázdnymi vetami. Ak sa sťažuje na množstvo či podrobnosť vašich otázok, taktiež to nehrá v prospech jeho čestnosti (teda, samozrejme, za predpokladu, že mu nekladiete až príliš osobné otázky a zaujímate sa skutočne len o danú nehnuteľnosť). Zosmiešňovanie „prílišnej opatrnosti” či zmätenosť a roztržitosť pri odpovediach taktiež predstavujú pomyselný výkričník. Majiteľ by mal byť ochotný zodpovedať vaše otázky, dať vám dostatok času, ukázať všetky priestory a, v prípade záujmu, na mieste či dodatočne ponúknuť relevantné dokumenty k nahliadnutiu.

Kúpna zmluva na nehnuteľnosť by nemala byť podpísaná bez istých náležitostí

Určite vám v prípade akýchkoľvek pochybností či nejasností odporúčame kontaktovať odborníka, ktorý vám pomôže vo veci právnych náležitostí

Vo všeobecnosti by ste však ešte pred uzavretím akejkoľvek zmluvy mali dať pozor na nasledovné náležitosti:

  • overenie, či je predávajúci výlučným vlastníkom a nehnuteľnosť nie je predmetom bezpodielového vlastníctva
  • porovnanie ceny a získaných informácií so znaleckým posudkom (ak nie je vyhotovený, je lepšie trvať na zhotovení – pri vážnom záujme aj za cenu vlastnej investície)
  • znalosť všetkých tiarch, ktoré sa k nehnuteľnosti viažu (banka, exekútor, založenie bytu, právo na dožitie, vecné bremeno…)
  • poznanie všetkých aspektov, ktoré má obsahovať kúpna zmluva 

Prehliadka bytu aj z pohodlia domova

Veríme, že teraz ste už na prehliadku nehnuteľnosti dokonale pripravení. Držíme palce, aby všetko dobre dopadlo a nehnuteľnosť, ktorú ste si vyhliadli, sa čoskoro stala vaším novým domovom. A keby náhodou nie, skúste prebehnúť i našu ponuku. Mnohé inzeráty ponúkajú možnosť virtuálnej prehliadky, vďaka ktorej budete mať lepšiu predstavu o tom, čo očakávať v realite.