Zdá sa, že došlo k problému s pripojením alebo na serveri dochádza k údržbe. Funkcia webu môže byť obmedzená.

Ako predať nehnuteľnosť: Úvahy o predaji 1. časť

Viete, ako jednoducho predať svoju nehnuteľnosť? Predaj bytu alebo domu je veľký krok pre bežného človeka. Mnoho ľudí túto peňažnú transakciu rieši iba raz za život, a preto je potrebné sa na ňu poriadne pripraviť.


Lucie Starovičová
Lucie Starovičová5. 8. 2022 | Čas čítania: 8 minút

Obsah

    Viete, ako jednoducho predať svoju nehnuteľnosť? Predaj bytu alebo domu je veľký krok pre bežného človeka. Mnoho ľudí túto peňažnú transakciu rieši iba raz za život, a preto je potrebné sa na ňu poriadne pripraviť. S naším sprievodcom zvládnete predať svoj byt či dom rýchlo, za vyššiu cenu a bez realitky. 

    Pripravili sme pre vás štvordielny seriál s postupom, ktorý vás krok za krokom prevedie predajom vášho domu alebo bytu. Poďme sa teraz pozrieť, aké aktivity je dobré vyriešiť, než sa pustíte do samotného predaja. Prvá časť nášho seriálu bude o činnostiach, ktoré vás ako majiteľa čakajú približne pol roka pred inzerciou. O akých aktivitách je dobré premýšľať, aby ste predali nehnuteľnosť za vyššiu cenu? Poďme sa na ne pozrieť. 

    1) Vyberte najvhodnejší čas na predaj nehnuteľnosti 

    Aj samotnú dobu predaja domu je potrebné poriadne naplánovať. Predaj bytu alebo domu nezávisí totiž len od podmienok hypoték či výšky úrokov, dôležitú úlohu zohráva aj správne zvolené ročné obdobie. Podľa údajov zo Štatistického úradu SR, ľudia nakupujú nehnuteľnosti predovšetkým na jar. Prečo? Ľudia sa prebúdzajú „zo zimného spánku”, príroda rozkvitá, a vy tak máte skvelú príležitosť ponúknuť záujemcovi krásne slnkom zaliate a rozkvitnuté fotografie vašej nehnuteľnosti. A to záujemcov motivuje ku kúpe. 

     Začnite s prípravami na predaj nehnuteľnosti už v zime, nech ste na jar pripravení. 

    Často pozitívne fotografie dokážu zvýšiť cenu nehnuteľnosti aj o 10%. Ročné obdobie voľte aj podľa svojich preferencií. Plánujete sa v medzičase predaja sťahovať? Voľte obdobie, kedy nebudete mrznúť pri sťahovaní vášho gauča. Zvažujete teda predávať svoju nehnuteľnosť? Začnite ju na predaj pripravovať už v zime, nech máte na jar všetko pripravené a môžete plne začať s predajom. 

    2) Pripravte svoju nehnuteľnosť na predaj 

    Ak ste bývali vo vašej nehnuteľnosti dlhší čas, určite poznáte ten pocit, kedy je využité každé miestečko na uskladnenie vecí. A preto je potrebné pred predajom všetko pretriediť, vyhádzať alebo pripraviť na sťahovanie. A hoci sa väčšine ľudí často do tejto aktivity nechce, treba ju urobiť. Ako majiteľ sa tak musíte prelúskať hromadami textilu, kníh, tlačovín, starého vybavenia aj nábytku. 

    Jednoduchým spôsobom, ako sa vecí zbaviť, je objednať si kontajner a veci vyhadzovať. Ďalšou možnosťou je odviezť knižky do antikvariátu či venovať knižnici, staré oblečenie odniesť do špeciálnych kontajnerov na textil a vybavenie či nábytok ponúknuť v bazári za odvoz. Byt zbavený hlavného neporiadku je tiež potrebné v ďalšom kroku dôkladnejšie poupratovať – v dlhšie neobývaných bytoch sa môžu vyskytnúť plesne, nemilé prekvapenia niekedy ukrýva kuchyňa a úložné priestory. Ani na tie nezabudnite. 

    3) Zvážte aspoň drobnú renováciu nehnuteľnosti 

    Aj keď sa to nezdá, drobná renovácia nehnuteľnosti pred predajom môže cenu navýšiť o desiatky percent. Oplatí sa predovšetkým vymaľovať priestory, zasadrovať menšie vady na stenách, opraviť drobné odreniny na omietke alebo vybieliť škáry medzi dlaždičkami. Veľkú službu urobí a veľa času ušetrí upratovacia firma, ktorá zvládne vyčistiť aj koberce a nábytok, ktorý chcete v byte či dome ponechať. 

    Pri dome je vhodné pokosiť trávu či ostrihať plot a stromy. Naopak, v prípade staršej nehnuteľnosti sa nemusí vyplatiť väčšia a nákladnejšia rekonštrukcia, kedy je malá šanca, že sa trafíte do vkusu kupujúceho. Ide predovšetkým o kompletnú rekonštrukciu kuchyne či kúpeľne. 

    4) Napíšte si zoznam všetkých aktivít, ktoré vás čakajú 

    Ako už bolo spomenuté, predaj nehnuteľnosti je veľká vec a je vhodné poznať jednotlivé kroky. Veľa ľudí ho rieši prvýkrát a často si lámu hlavu, aký je vlastne postup pri predaji nehnuteľnosti. Šikovným pomocníkom preto môže byť vytvorený zoznam všetkých úloh, ktoré vás v nasledujúcom čase čakajú. A že neviete, ktoré to sú? Pozrite sa na základný checklist úloh pri predaji. 

    1) fáza – Úvahy o predaji → o prvej fáze je tento článok 

    2) fáza – Príprava inzercie 

    • Pripraviť textový inzerát 
    • Zaistiť kvalitné fotografie 
    • Nechať vytvoriť virtuálnu prehliadku 
    • Zohnať energetický štítok 
    • Stanoviť cenu nehnuteľnosti 

    3) fáza – Inzercia nehnuteľnosti 

    • Vložiť inzerát na Bezrealitky.sk 
    • Zaistiť propagáciu inzerátu 
    • Nastaviť komunikáciu so záujemcami 
    • Naplánovať prehliadky 

    4) fáza – Samotný predaj 

    • Poradiť sa s právnikom 
    • Pripraviť všetku dokumentáciu na predaj 
    • Vyriešiť advokátsku úschovu peňazí 
    • Prepísať energie 

    Všetky uvedené fázy a úlohy vám bližšie predstavíme v našom seriáli o predaji nehnuteľnosti. Sledujte náš blog. 

    Pozrite sa, aké služby na predaj nehnuteľnosti vám môžeme ponúknuť. 

    5) Vytvorte si predbežný plán pre predaj nehnuteľnosti a vášho sťahovania 

    Pri predaji domu alebo bytu môže nastať situácia, že spolu s predajom nehnuteľnosti budete riešiť aj vaše sťahovanie do nového. A bude potrebné mať zladené všetky termíny, aby všetko klaplo. V tomto prípade je potrebné pripraviť precízny plán s konkrétnymi termínmi, kde na seba budú nadväzovať všetky aktivity – predaj a odovzdanie samotnej nehnuteľnosti, hypotéka na nové bývanie, podpisy zmlúv a vaše sťahovanie do nového. 

    Zvládli ste prvú fázu a zaujíma vás, čo vás čaká ďalej? Prečítajte si 2. časť – Ako predať nehnuteľnosť: Príprava inzercie (2. časť)