Zdá sa, že došlo k problému s pripojením alebo na serveri dochádza k údržbe. Funkcia webu môže byť obmedzená.

Zabezpečenie domu: Ako zabezpečiť dom a čo robiť, ak sa už niečo stalo

Domov je miesto, kam sa s radosťou a láskou vraciame. Je útočiskom našej rodiny a je dôležité, aby sme si ho chránili.


Lucie Starovičová
Lucie Starovičová21. 10. 2022 | Čas čítania: 5 minút

Domov je miesto, kam sa s radosťou a láskou vraciame. Je útočiskom našej rodiny a je dôležité, aby sme si ho chránili. Zabezpečenie domu by ste teda rozhodne nemali brať na ľahkú váhu. Ako zabezpečiť dom a čo robiť v prípade, že sa už niečo stalo?

  Starostlivosť o dom neznamená iba jeho ochranu pred zlodejmi. Na vašu nehnuteľnosť číha oveľa viac nebezpečenstiev. Skôr ako sa na ne pozrieme, musíme pripomenúť, že na zabezpečenie domu treba myslieť dopredu a venovať tak dostatok pozornosti prevencii, ale aj myslieť na prípadné náklady. Skvelým riešením ako chrániť nehnuteľnosť je poistenie majetku.  

Na poistenie majetku myslite vopred

Kvalitné poistenie domu je dnes už samozrejmosťou. Je súčasťou života čoraz viac mladých rodín a aj tí skôr narodení už dokážu myslieť vopred. Bez poistenia majetku teda rozhodne nebývajte. Stať sa môže všetko a neskôr si môžete búchať hlavu.

Poistenie majetku a domu prináša obyvateľom množstvo výhod. Ochraňuje vašu investíciu a týmto spôsobom môžete mať istotu, že v prípade požiaru, krádeže či dokonca zemetrasenia alebo iných poškodení majetku budete mať finančnú ochranu na opravu svojho domu. Takéto rozhodnutie vám prinesie pokojný spánok bez strachu z neočakávaných finančných nákladov, ktoré bývajú v týchto prípadoch obrovské.

Výhodou je aj to, že v balíčku poistenia domu môžete mať okrem klasických rizík, akými sú prírodné katastrofy, vandalizmus či náraz vozidla aj poistenie bicykla alebo poistenie elektroniky.

Starostlivosť o domácnosť je komplexnou činnosťou, a preto by ste ju rozhodne nemali zanedbávať. Poistenie domu a majetku je tak ideálnou voľbou. Aké ostatné kroky však ešte môžete urobiť pre zabezpečenie domu?

Tipy a triky na zabezpečenie domu

Pravda, poistenie majetku vás priamo pred poškodením či nehodami neochráni. Keď už sa niečo stane, je oveľa pohodlnejšie a príjemnejšie vedieť, že o výdavky bude postarané. Poisťovne taktiež vyžadujú istý stupeň zabezpečenia nehnuteľnosti ešte pred samotným uzavretím poistenia. Aj z toho dôvodu prinášame tipy a triky, ktoré váš dom zabezpečia.

•Alarmový systém a bezpečnostné kamery

Inštalácia domového alarmového systému môže odradiť potenciálnych zlodejov a okamžite vás informuje o neoprávnenom vstupe. Kamery umiestnené okolo domu zas môžu byť užitočným nástrojom na monitorovanie a zaznamenávanie pohybu okolo vášho majetku. Táto kombinácia je pre zabezpečenie domu naozaj efektívna a keďže kriminalita je stále aktuálnou témou, rozhodne by ste takéto riešenie mali zvážiť.

•Kvalitné zámky

Dvere a okná sú hlavným bodom vstupu pre zlodejov. Investujte do kvalitných zámkov a dverí a uistite sa, že sú vždy zamykané.

•Osvetlenie

Dôkladné osvetlenie znižuje možnosť nepozorovaného prikrádania sa zlodejov a zlepšuje viditeľnosť. Pomocou senzorového osvetlenia môžete nežiaducich návštevníkov prekvapiť.

•Oplotenie

Kvalitné oplotenie zníži pravdepodobnosť vniknutia do vášho objektu a takisto vám poskytne súkromie pred zvedavými pohľadmi.

•Pes

Možno najlepšou možnosťou pre zabezpečenie domu je tradičná voľba – pes. Správne vycvičený psík ochráni nielen váš majetok, ale aj vás a vašu rodinu.

•Elektrický plot

Elektrický plot je vhodný v prípade, že máte napríklad záhradu a často vám do nej vnikajú zvieratá. Tie môžu zanechať škodu ako na vašej úrode, tak aj na trávniku.

Implementácia týchto tipov do vášho bývania zabezpečí, že znížite riziko poškodenia na minimum. Čo ale robiť, ak sa aj napriek tomu už niečo stalo?

A čo robiť v prípade, že sa už niečo stalo?

V prípade, že sa niečo stalo a vy ste majetok nemali poistený, čaká vás množstvo nepríjemnosti. Tou najväčšou je to, že si budete musieť opravu a obnovu bývania hradiť zo svojho. V prípade takých katastrof, akými sú požiare či výbuchy plynu môže ísť o enormné sumy.

A to je ďalší dôvod, prečo myslieť na poistenie domu vopred. V tomto prípade budete musieť nahlásiť poistnú udalosť v čo najkratšom čase, a to buď online, osobne, poštou alebo telefonicky. Odpovedajte na otázky osoby, s ktorou ste v kontakte.

Budete potrebovať:

•číslo poistnej zmluvy

•údaje o poistencovi

•informácie o škodovej udalosti

•údaje o prípadných svedkoch a ich kontaktné údaje

•ak škodu riešila polícia, potrebujete číslo prípadu a adresu polície

•IBAN, na ktorý vám príde poistné plnenie

Škodu teda musíte mať zdokumentovanú, poškodené veci nechajte na mieste a radšej ich neopravujte a neodstraňujte. Ak ste nejaké práce vykonali, napríklad z hygienických alebo bezpečnostných dôvodov, zapíšte ich do zoznamu, ktorý podpíšte. Každú zmenu taktiež odfoťte. Skúste sa postarať aj o to, aby sa škoda nezväčšovala. Komunikujte s poisťovňou, prípadne s políciou. O všetko ostatné sa už postará vaša poisťovňa.