Zdá sa, že došlo k problému s pripojením alebo na serveri dochádza k údržbe. Funkcia webu môže byť obmedzená.

Čo by mal majiteľ nehnuteľnosti hovoriť a nehovoriť na prehliadke

Na prehliadku sa poriadne pripravte, jedná sa skutočne o jeden z najdôležitejších okamihov počas predaja. Často rozhodujú aj drobnosti.


Ondřej Strada
Ondřej Strada16. 9. 2022 | Čas čítania: 4 minúty

Na prehliadku sa poriadne pripravte, jedná sa skutočne o jeden z najdôležitejších okamihov počas predaja. Často rozhodujú aj drobnosti. Uvedomte si, že prvý dojem hrá zásadnú úlohu: na schôdzku sa dostavte ideálne 30 minút vopred, buďte milí a ústretoví, odpovedajte pravdivo na všetky otázky. Nezáleží pritom, či sprevádzate prvého či šiesteho záujemcu v jednom dni. 

Na čo sa majiteľ nehnuteľnosti pred prehliadkou obvykle sústredí

Čo obnáša príprava na prehliadku? Samozrejmosťou je čistá a vyvetraná nehnuteľnosť, upratané miestnosti a umyté okná. Vylaďte detaily vrátane povädnutých kvetov, pavučín v kútoch, polámaných dlaždíc na balkóne či neporiadku pred vstupnými dverami. Zápach cigariet pomôže odstrániť neutrálny dezodorant. Vyvarujte sa rušivých faktorov v podobe ďalších členov rodiny, predovšetkým detí a domácich maznáčikov.

Čo obnáša prehliadka nehnuteľnosti pred predajom a ako ju uskutočniť

V rámci vlastnej prehliadky nehnuteľnosti dbajte na určitý poriadok. Záujemca najskôr preveďte obytnými miestnosťami (obývacia a detská izba), potom spálňou a kuchyňou a na záver príslušenstvom (aj pivnicou alebo garážou). Stavte na otvorenosť a nič neskrývajte. Ponuka drobného občerstvenia s kávou a čajom sa hodí ako perfektná príležitosť na prediskutovanie podrobností predaja a vzájomné „oťukanie“.  

Také posedenie pri stole sa väčšinou zmení v smršť otázok zo strany kupujúcich. Majte dobre pripravené odpovede, zvlášť na otázky týkajúce sa:  

  • vlastníctva nehnuteľnosti (výpis z listu vlastníctva prípadne nájomná zmluva),  
  • nákladov za bývanie (ročné vyúčtovanie),  
  • energetickej náročnosti budovy (Energetický certifikát),  
  • mesačných poplatkov pre SVJ či družstvo,  
  • rozvodov elektrickej energie (schémy v plánoch nehnuteľnosti). 

TIP!
Inzerovať na Bezrealitky môžete už od 4 € a zvládne to vďaka jednoduchému procesu naozaj každý.  

Záverom sa dostávame aj k odpovedi na druhú z úvodných otázok – čo nehovoriť počas prehliadky. Je to jednoduché, nezatajujte žiadne chyby ani nedokonalosti, neklamte o kvalite nehnuteľnosti a nevymýšľajte si. Hovorte pravdivo a prípadné chyby zahrňte do kúpnej zmluvy. Vyhnete sa zbytočným problémom.