Uvažujete nad tým, do akého štýlu ladiť interiér? Byt plný vázičiek, ozdôbok a vintage kvietkovaných vzorov na vás pôsobí málo vzdušne. Na druhej strane sa ponúka absolútny moderný minimalizmus: čisté línie, lesklé povrchy, čo je zasa na váš vkus príliš sterilné. V tom prípade asi hľadáte zlatý stred. Niečo jednoduché, čo má dušu. Možno vás očarí práve škandinávsky štýl. Ak sa o ňom chcete dozvedieť niečo viac, prineste si šálku horúceho čaju. Zabaľte sa do mäkkej deky, stlmte svetlo, zapáľte sviečku a pokojne vychutnajte tabličku dobrej čokolády. Len tak sa totiž naladíte na vlnu hygge, z ktorej nielen tento štýl zariaďovania, ale i celého spôsobu života severanov vychádza.


Predstavte si interiér, z ktorého na vás dýcha teplo domova, ale zároveň máte pocit voľnosti z dostatku priestoru. Žiadne krikľavé farby, veľké lesklé plochy či priveľa ozdôb. Farby sú tlmené ale jasné, materiály vizuálne jednoduché a príjemné. Všade je veľa svetelných zdrojov, doplnky sú ladené v jednom štýle a sú použité skôr stroho. Kusové koberce, deky, vankúše, sviečky, košíky, knižnice, izbové rastliny. Vitajte v škandinávskom interiéri. Cítite sa už teraz hyggelig? (pozn.: spokojne, príjemne, na tom správnom mieste)

História

Škandinávsky štýl bývania má svoje korene v 30. rokoch minulého storočia. Jeho vznik spája päť severských krajín: Dánsko, Fínsko, Island, Nórsko a Švédsko. Škandinávsky nábytok a doplnky boli prvýkrát odprezentované pod týmto názvom na výstave Triennale di Milano v roku 1947, kde vyvolali doslova senzáciu. Výstava sa z Európy následne ako roadshow presunula v rokoch 1954 až 1957 do Spojených štátov a Kanady. Ako protiklad života a štýlu vtedajšej Európy našiel škandinávsky dizajn hneď svojich stúpencov a obdivovateľov na miestach po celom svete.

Základné “pravidlá”

Tento dizajn nemá jednoznačné pravidlá, čo sa nábytku a konkrétnych doplnkov týka. Do škandinávskeho štýlu môžete pokojne zaodieť rustikálny interiér, ale i minimalistické vybavenie. Vo všeobecnosti sa však dá tvrdiť, že tento typ zariaďovania stojí na týchto šiestich pilieroch:

1. Funkcionalita podporuje dizajn

Nábytok nemá byť len estetický, ale i funkčný. Pohodlie, úspora priestoru a premyslené riešenia – žitok je pre severanov dôležitý. Krásna moderná sedačka? Čo s ňou, keď je nepohodlná. Radšej použiť osvedčenú jednofarebnú klasiku skombinovanú so zaujímavými dekami, vankúšmi či prehozmi tak, aby nám bolo vždy príjemne, než zvoliť excentrický módny výstrelok, na ktorom si ledva posedí návšteva.

2. Čisté línie nadovšetko

Na detailoch záleží. To však neznamená, že musia byť všade, kam oko dovidí. Detaily, ozdoby a dekorácie vedia v tomto štýle narobiť viac škody ako úžitku. Nič vizuálne ťažké a zložité. Len jednoduchosť, pohodlie a striedme umiestnenie tých správnych doplnkov. Ideálne ak spolu navzájom ladia a kontrastne dopĺňajú ostatné jednoduché plochy. Stavte na svietniky jedného štýlu, izbové rastliny v závesných kvetináčoch, knihy, podušky a vizuálne jednotné grafiky či plagáty na stenách.

3. Svetlé farby oslnia

Je to logické – denného svetla a slnečných lúčov veru severania počas roka veľa nemajú. Práve preto sú ich interiéry svetlé a vzdušné. Biela farba je absolútna povinnosť, od stien, cez nábytok, niekedy až po bledo ladené podlahy. Sivé a krémové tóny na doplnkoch, výraznejšie, ako žltá, pastelovo ružová či napríklad tmavozelená len v malej miere na „rozbitie“ v podobe zopár kusov dekorácií. Typická je aj fínska klasika – kombinácia čiernej a bielej, ktorá nikdy neomrzí.

4. Drevo je základ

Škandinávci žijú spätí s drsnou prírodou. Niet divu, že ju začleňujú i do svojich príbytkov. Precízne spracované výrobky z dreva sú základom každej domácnosti. Nábytok či jeho časti, podlahy, dekorácie. Tam sa ukáže najkrajšie. Najlepšou voľbou je použitie svetlejšieho odtieňa dreva. Veľmi pekný efekt sa však dá docieliť i natretím tmavšieho typu bledou farbou. A čo k drevu? Predsa textílie, sklo a kov!

5. Koberce? Radšej viac malých než jeden veľký

Keď je základom krásna drevená podlaha, prečo ju skrývať pod koberec? Voľte len menšie koberčeky, ideálne z tkaniny, prípadne menšie biele kožušinky, ktoré nechajú vyniknúť podlahu, no zároveň priestor zútulnia.

6. Budiš svetlo!

Mnoho svetelných zdrojov. Nájsť správne svetlo pre správny moment je pre severanov veľmi podstatné. Preto do svojich domovov vždy umiestňujú rôzne typy osvetlení. To, čo ich spája, je farba – teplé svetlo upokojuje. Malé roztomilé svetielka, samostatne stojace lampy, zaujímavé tienidlá na stropných lampách, industriálne pôsobiace žiarovky a mnoho sviečok. Každá miestnosť má mať viac zdrojov svetla na výber.

Tak ešte raz rýchle zhrnutie:

Tento štýl možno využiť pre akúkoľvek z izieb. Veľmi svedčí kuchyni, jedálni či obývačke. Spálňa ním taktiež nepohrdne a výborne osvieži aj kúpeľňu či dokonca balkón. V ideálnom prípade doň „zaodejete“ celý byt. Ak to však vaša momentálna situácia nedovoľuje, vyberte si pre jeho využitie takú izbu, v ktorej radi trávite veľa času. Škandinávsky dizajn interiéru totiž kráča ruka v ruke s hygge – životným štýlom založeným na pohode, radosti, uvoľnení a na pocitoch pohodlia, tepla a lásky. No a presne tieto pocity vás zaplavia, keď budete pozerať na svoj nový byt v škandinávskom štýle.