Pochádzate z iného kraja, no prácu ste našli v hlavnom meste a teraz blúdite po fórach s vláknami príznačných názvov Byty na prenájom Bratislava, Prenájom bytov Bratislava alebo Prenájom garsónka Bratislava? Ak ste pri každom z týchto výrazov súhlasne pokývali hlavou, tento článok je pre vás ako stvorený. Pomôžeme vám vybrať si najvhodnejšiu mestskú časť pre vás a zároveň nezaplatiť zbytočné provízie realitným maklérom.

Výber správnej lokality je individuálnou záležitosťou

Posledné roky sa lifestylové magazíny začali zaoberať otázkou, ktorá mnohých máta – je lepšie bývanie na vidieku či v meste? Odpovedať na ňu nie je vôbec jednoduché, a to ako pre rodinu s obmedzeným rozpočtom, študenta denného štúdia, tak ani pre mladého človeka hľadajúceho svoje vysnívané bývanie. Aby ste svoje životné rozhodnutia za krátky čas neoľutovali, popíšeme vám v nasledujúcom texte výhody aj nevýhody bývania v rôznych častiach Bratislavy, vrátane satelitov. Prejdeme si vybrané lokality a ukážeme vám, že aj hlavné mesto dokáže príjemne očariť kúskom prírody. 

Bývanie v centre hlavného mesta

Bývanie v centre mesta sa stalo prestížnou záležitosťou, ktorá v snoch máta mnohých. Už predstava ušetrených peňazí za „pešibus“ a zamestnanie blízko domu sú veľkými kladmi v rozhodovaní sa o prenájme. Obrovským benefitom sú aj električkové trate, po ktorých sa hromadná doprava premáva v pravidelných intervaloch počas celého dňa. Ak aj nepatríte medzi fanúšikov preplnených priestorov, využiť môžete zdieľané kolobežky alebo bicykle, ktoré nájdete takmer na každom rohu. V historickom okruhu by ste však márne hľadali obchodné reťazce na každom kroku. Práve naopak sa bývanie priamo v centre nesie v znamení pokoja od moderných výdobytkov a nájsť tu môžete divadlo, múzeá a staršiu architektúru. Musíte sa však pripraviť, že za bývanie priamo v centre si čo-to priplatíte, a to bez ohľadu na to, či sa jedná o starší alebo novší byt – zaužívaná rovnica, ktorá hovorí, že kúpa alebo prenájom staršieho bytu je cenovo výhodnejšia v tomto prípade vôbec neplatí. Za bývanie v historicky staršej budove dokonca zaplatíte často omnoho viac peňazí, práve kvôli exkluzivite, ktorú tým získate, a to aj napriek tomu, že v okolí nemáte kde zaparkovať. Každého gurmánskeho nadšenca poteší široké portfólium možností doručovania jedla z podnikov priamo domov bez príplatkov za kilometre navyše. Neoslovili vás predchádzajúce riadky, pretože máte strach z nepokojov, otvorených barov a rušenia nočného kľudu? V takom prípade hľadáte niečo v okrajových častiach, ktoré sú oveľa pokojnejšie.

Premýšľate nad pokojnejšími okrajovými časťami?

Ste milovníkom pokojných ulíc? Potom sa pravdepodobne obzeráte po širšom centre a okrajových častiach – Rača, Vajnory, Dúbravka alebo Devínska. Strach z chýbajúcej zubnej pasty, zabudnutého čaju alebo korenia do jedla, na ktoré sa doma všetci tešia, vyrieši rýchly nákup „hneď za rohom.“ Obchodné reťazce ako Billa, Lidl alebo Tesco majú svoje pobočky takmer na každom kroku. Ak navyše patríte medzi ľudí, ktorí si ráno v električke radi otvoria knihu a naplnia svoje novoročné predsavzatie: „Tento rok už naozaj začnem čítať motivačnú literatúru!“, nebojte sa nájsť si ubytovanie aj v pre vás zatiaľ neprebádaných častiach mesta. Práve tieto časti ponúkajú ideálne prostredie pre rodiny s deťmi či milovníkov tichých nočných ulíc. Ak túžite po oddychu pod korunami stromov a detskom ihrisku pár metrov od miesta bydliska, nemusíte si zúfať. Atraktívne novovybudované štvrte so športovými ihriskami a takmer neobmedzenými možnosťami na voľnočasové aktivity tu na vás už čakajú. Za kúskom prírody nemusíte cestovať ďaleko. Priamo v časti Ružinov vás poteší príjemná prechádzka okolo Štrkoveckého jazera, vo Vrakuni výlet do prírody v podobe Vrakunského lesíka a v Karlovke „výšľap“ na Kráľovu horu s exkluzívnym výhľadom na Rakúsko. 

Bratislava má svoje čaro či už ste milovník dlhých prechádzok, rýchlej cesty do práce alebo gurmán, čo hľadá najlepšie vyberané špeciality. Mesto možností ponúkne to najlepšie pre všetky vaše ja. Potešiť vás môže aj infraštruktúra mestskej hromadnej dopravy – je výborne vybudovaná a bez problémov vás dostane z jednej strany Bratislavy na druhú s maximálne tromi prestupmi. Strach z neoznačeného lístka a následnej pokuty od revízora vyriešite šikovne takzvanou električenkou, ktorú po dobití v niektorej z prevádzok DPB môžete využívať počas celého mesiaca alebo roka. Pozornosť zvýšte pri tarifných zónach, na ktoré si práve električenku kupujete, a takisto aj na fakt, že pre batožinu či štvornohého priateľa by ste mali mať zvlášť lístok vždy poruke. 

  • Zóna 100 a 101 zahŕňa celé mesto Bratislava.
  • Tarifné zóny s vyšším číslom ako 200 sú regionálnymi zónami. 

Nebojte sa ani satelitov!

Dobrý dojem z „mesta možností“ vo vás satelity často nezanechajú. Okrajové časti ako Stupava alebo Most pri Bratislave sa na prvý pohľad zdajú nekonečne ďaleko. Domy postavené na týchto miestach však bývajú istotou a zlatou strednou cestou v pomere cena verzus požiadavky. Prichádzate síce o komfort stále dostupnej a lacnej MHD či o nočný život vo víre ruchu veľkomesta, no naopak získavate bývanie v novostavbách s mladými susedmi, ktorí majú pochopenie pre radujúce sa deti a večerné posedenia počas letnej grilovačky. Je pre vás strašiakom hodinová cesta do práce? Vyriešte to ranným telefonátom s členom rodiny, ktorému ste sa dlho neozvali, audioverziou knihy, ktorú vám už minulý rok odporučil priateľ, alebo podcastom o aktuálnych udalostiach zo sveta. V satelitných mestách sa bežne nachádzajú potraviny, v ktorých nájdete všetok tovar pre bežný chod domácnosti. S narastajúcou popularitou bývania práve na okraji Bratislavy sú problémy s internetovým pripojením alebo zlou kvalitou služieb mobilných operátorov už dávnou minulosťou.

Krátke zhrnutie na záver

Veríme, že sme vášmu rozhodovaniu vniesli nový nádych na širšie možnosti bývania v hlavnom meste. Nech hľadáte tam či onam, svoj vysnívaný podnájom v Bratislave bez realitnej kancelárie môžete nájsť priamo na našom portáli: bezrealitky.sk. S nami sa nemusíte báť podvodníkov, ktorí komunikujú v cudzom jazyku a pýtajú si vopred dva nájmy a províziu pre realitnú kanceláriu. Z nárokov poľavovať rozhodne nemusíte, pretože či už túžite po rušných uliciach alebo pokojných zákutiach, Bratislava ponúka oboje.