Klasické frázy o bezstarostnom predaji, prenájme či kúpe nehnuteľnosti, na druhej strane reálne skúsenosti nespokojných klientov. Zaplatiť radšej za pomocnú ruku, alebo predaj realizovať na vlastnú päsť? Priblížime vám 6 dôvodov, prečo staviť na druhú možnosť.

Rozhodli ste sa predať/prenajať/kúpiť nehnuteľnosť, a tak začnete tým, že siahnete po službách realitky. Keď však následne narazíte na neochotu, nedodržiavanie termínov, nespoľahlivosť a čoraz viac vo vás silnie pocit, že realitní makléri hrajú skôr proti vám ako s vami, začnete uvažovať, či ste urobili správne. Nebolo by lepšie vziať celú záležitosť do vlastných rúk? Je to logické, veď v dnešnej dobe už je mnoho vecí zjednodušených – tak ako si zvládnete uvariť skvelé jedlo vďaka detailnému receptu na internete, vytvoriť video z dovolenky vďaka smartfónu a intuitívnemu editoru v ňom, dokážete i predať, prenajať či kúpiť nehnuteľnosť bez potreby minúť majland za služby, s ktorými napokon i tak nebudete spokojní. 

Prečo sa do procesu predaja, prenájmu či kúpy vrhnúť bez realitky? Prinášame vám 6 dobrých dôvodov:


1. Provízia realitky alebo ako predať nehnuteľnosť za tri dni

Realitky fungujú na systéme provízií, v preklade by to malo znamenať, že čím drahšie predajú vašu nehnuteľnosť, tým väčšia bude ich provízia, a tak sa budú snažiť zohnať kupca pri najvyššej možnej cene. Bohužiaľ, keďže percento provízie je pomerne malé, často sa stane, že „realiťáci” sa s predajom ponáhľajú, aby dostali zaplatené čím skôr a mohli sa vrhnúť do ďalšieho biznisu. V praxi teda nie je ničím neobvyklým, keď vám po týždni volá maklér s tým, že „o byt nikto nejaví záujem, tá cena je jednoducho privysoká, dajme to trochu dole…” Vy sami však poznáte hodnotu svojej nehnuteľnosti najlepšie. Ak vám predaj veľmi ponáhľa, je jasné, že budete musieť ísť trochu pod cenu. Ak však máte dostatok času, nič by vám nemalo brániť v tom, počkať dlhšie. Je totiž veľká pravdepodobnosť, že sa objaví záujemca ochotný zaplatiť za nehnuteľnosť danú čiastku. Postačí trocha trpezlivosti. Reč predsa nie je o páre topánok. Byt predaný za tri dni v konečnom dôsledku vždy vzbudí pochybnosti, či cena nebola nastavená príliš nízko.

2. Predaj nehnuteľnosti bez realitky a lepší právny servis

Realitky sú expertmi v tvorení zmlúv. Nie však tých kúpnych, z ktorých ťažíte vy pri predaji. Ich hlavným záujmom je zaviazať si obe strany tak, aby sa už z procesu nevedeli vymaniť. V prípade predajcov je to zmluva o sprostredkovaní, pri záujemcoch o kúpu zasa rezervačná. Nehovoriac o tom, že mnohokrát sú samotné zmluvy chybne spísané, či dokonca neplatné. O takýchto prípadoch píšeme napríklad v tomto článku. Ak si chcete zaistiť skvelý právny servis, odporúčame jednoduché riešenie – zaplaťte si radšej služby profesionálneho právnika. Okrem toho, že markantne ušetríte, získate istotu, že zmluva je vypracovaná podľa platných noriem, po podpísaní nadobudne právnu platnosť a nebude sa dať v budúcnosti napadnúť. 

3. Prenájom bez realitky: istota nekonfliktných vzťahov

Ďalšou často komunikovanou výhodou využitia služieb realitiek je možnosť prehliadok bez vašej prítomnosti. Skvelé, šetrí to čas i energiu, pomyslíte si. Avšak, je dôležité mať na pamäti, že najlepšie svoj byt predsa len odprezentujete vy sami. Vy viete, aké má nehnuteľnosť prednosti, vy porozprávate záujemcom milú príhodu so susedmi, vy viete odpovedať na konkrétne smerované otázky. Predsa len, nech už dáte realitnému maklérovi akokoľvek detailné informácie, vždy je to cudzí človek s nulovou skúsenosťou s daným priestorom. Ako majiteľ prenajímajúci nehnuteľnosť navyše určite radi uvidíte budúcich nájomcov, zistíte o nich viac. Predsa len, ak s niekým sprostredkovane strávite niekoľko minút iba pri podpise zmluvy, nemôžete sa čudovať, ak v ďalšej spolupráci nastanú problémy a vzťahy nebudú perfektné. Istota je istota a vybrať si osobne zo záujemcov, ktorí budú minimálne rok užívať váš majetok a spolunažívať s vašimi susedmi, by malo byť samozrejmosťou v prípade, že sa chcete v budúcnosti vyhnúť nepríjemným situáciám.

4. Kúpa bytu bez realitky a koniec poznámok pod čiarou

Pozrime sa na to z opačnej strany. Ako záujemca o nehnuteľnosť máte v prípade rozumného prístupu k procesu kúpy či prenájmu iste mnoho otázok. Realitný maklér príde vysmiaty, ukáže vám byt a na všetky otázky odpovie: „žiaden problém”, „to je samozrejmosť” či „majiteľ nič také nespomínal”. Uvedomte si však, že maklérov zámer je byt čo najrýchlejšie predať či prenajať. Nikdy v ňom nežil, nevie, či deti, ktoré nad sebou práve počujete kričať a dupať majú len zlý deň, alebo je to u susedov bežná prax. V mnohých prípadoch sa preto osvedčí jednať priamo s majiteľom, keď už pre nič iné, aspoň z dôvodu, že pri odpovedi na nepríjemnú otázku bežný človek nezakryje nervozitu profesionálne nacvičeným úsmevom. Navyše, frázy typu „exkluzívna ponuka”, „novinka”, „rezervované”, „veľkorysé rozmery”, „skvelá cena” či „garážové státie”často zavádzaním kupujúcich. Napríklad, keď sa do rozmeru bytu zaráta balkón, pivnica a parkovacie miesto. Alebo keď pri zmienke o garážovom státí zbadáte až na konci inzerátu cenovku + 5000 eur. Skvelá cena ďalej napríklad nezahŕňa poplatok pre RK, ktorý malý dvojizbový byt napokon dokáže predražiť na úroveň veľkého pozemku s vlastným drevodomom. Prípadne sa môže stať, že ten exkluzívny mezonet, o ktorý máte záujem, len tak mimochodom, susedí s fabrikou…  

5. Predaj bytu bez realitky a kvalitná reklama

„No dobre, ale keď platím tisícky eur navyše, aspoň mojej nehnuteľnosti urobia peknú reklamu”, poviete si. Bodaj by. Ako slovenská prax ukazuje, mnohokrát ide skôr o katastrofu. Dôkazom sú inzeráty s 2 fotografiami bytu, ktoré pôsobia, akoby boli vyfotené mobilným telefónom s 2mpx fotoaparátom, dozdobené logom realitky cez pol záberu. Samozrejme, inzerát disponuje i ďalšími 14 fotografiami rybníka vzdialeného pol kilometra od bytového domu, doplnené textami typu: „Hľadáte nádherné prostredie jazera, kde sa budete môcť celé dni člnkovať, kúpať, slniť, či si po práci len tak oddýchnuť a načerpať novú energiu?” Nie, popravde hľadáme byt, ktorý má funkčné rozvody, kvalitnú sanitu a dostupné parkovanie pred domom. Hľadáme nekonfliktných susedov, chceme vedieť, ako ďaleko to máme na polikliniku, do obchodu, či na zastávku MHDčky. Čo z toho vyplýva? Občas si lepšiu reklamu dokážete urobiť sami. Za peniaze ušetrené na službách realitky si môžete nastaviť premium účty na inzertných stránkach, zaplatiť služby profesionálneho fotografa a mnoho iných vymožeností, ktoré váš inzerát dostanú do centra pozornosti záujemcov. Stačí sa nad tým kriticky zamyslieť.

6. Postup pri predaji bytu bez realitky je často oveľa jednoduchší

Už len z dôvodu, že v procese predaja či prenájmu figurujú len dve strany, celý priebeh sa výrazne zjednoduší. Nemusíte sa riadiť časovým harmonogramom makléra, podpisovať vyčerpávajúce zmluvy o exkluzívnej spolupráci, vybavovať množstvo telefonátov a stretnutí. Záujemcov si preverujete sami, zmluvy uzatvárate tak, aby to vyhovovalo dvom hlavným aktérom – predajcovi a kupcovi či prenajímateľovi a nájomcovi. S využitím jednotlivých špecificky orientovaných služieb (advokát, právnik, fotograf, finančný poradca a pod.) máte navyše istotu stopercentnej spoľahlivosti doručených podkladov a výstupov. O celom procese v tomto prípade rozhodujete v prvom rade vy. Nepodliehate tak nijakému nátlaku a na všetko máte dostatok času. A ušetrené peniaze? O tie si viete znížiť hypotéku či náklady na zariadenie nového bytu. Je to jednoduché, najmä, ak dnes existujú poskytovatelia komplexných služieb, ktorí vám radi pomôžu a uľahčia celý proces i bez potreby platiť už zmienenú nezmyselnú províziu.