Pri vstupe do domu zariadenom v rustikálnom štýle máte pocit, akoby ste tam bývali roky. Rustikálny štýl v interiéri je jednoduchý, impozantný a úzko spätý s prírodou. Populárna je hlavne jeho moderná verzia, ktorá je plná svetla, kvalitného nábytku a pozitívnej nálady. V rustikálne zariadenom domove sa v prvom rade výborne relaxuje. Vaše oči tu nerušia výrazné farby, ani atypické tvary nábytku. Vďaka prírodným materiálom je vzduch čistejší a sedačky, kreslá a postele vyzerajú vďaka vankúšom tak pohodlne! Chcete sa o tomto štýle dozvedieť viac? Predstavíme vám ho v jeho plnej nespútanej kráse.

Nevyhnutnosť pre interiér v rustikálnom štýle

V rustikálnom štýle sa kladie dôraz na drsnú a prirodzenú krásu prírody, prenesenú do interiéru. Rustikálny štýl má niekoľko spoločných znakov s vidieckym štýlom, existujú medzi nimi však rozdiely. Vidiecky štýl má mnoho variácií, napríklad francúzsku, prímorskú alebo škandinávsku a nájdeme v ňom viac farieb, ako v rustikálnom štýle. Obidva štýly obľubujú neopracovaný drevený nábytok, vidiecky štýl však preferuje dub, kým tradičný rustikálny štýl uprednostňuje tmavšie červené drevo.

V posledných rokoch prešiel rustikálny štýl vývojom. Kým zastaranejší rustikálny štýl pôsobil viac mužne a dominovali mu tmavšie farby, jeho moderné poňatie sa nesie v svetlejšom duchu. Aké sú ďalšie znaky rustikálneho štýlu?

rustikalny nabytok z masivu, rustikalny stol, rustikalne stolicky
Masívny nábytok doplňte textíliami, ktoré celkový vzhľad zútulnia

Prírodné farby

Keď sa spomenú prírodné farby, v okamihu nám napadne krémová, béžová a hnedá. Prírodné farby však zahŕňajú aj odtiene červenej, modrej a zelenej. Dôležité je, aby sa tieto farby pri kombinovaní navzájom dopĺňali a pôsobili harmonickým dojmom. Rustikálnemu štýlu dominujú svetlé, akoby nevymaľované steny. Farby nachádzame hlavne na doplnkoch – a to od textílií až po porcelánové vázy.

Materiály a vzory

Ako už napovedá aj samotný názov rustikálneho štýlu, dôraz sa v ňom kladie na prírodné materiály. V prvom rade na neopracované drevo, kameň a kov. Keďže neopracované a recyklované drevo má vždy unikátnu patinu, rustikálny štýl nemá zaužívaný vzor dreva. Čo sa týka kobercov, obľúbené sú ručne tkané koberce a kožušiny uložené na seba, podobne ako v boho štýle. Obľúbené vzory na vankúšoch a dekách sú ikat, červeno-čierne káro, obrázok jeleňa alebo iných zvierat. Populárne sú aj siluety hôr a ručne šité mozaikové deky.

Nábytok v rustikálnom štýle

Rustikálny nábytok je masívny a má veľmi jednoduché línie. Nenájdeme na ňom dekoratívne prvky ani farebné nátery. Rustikálny nábytok však nemusí byť starý, ako v domácnosti zariadenej vo vintage štýle. Je vyrobený tak, aby vydržal mnohé roky a neopotreboval sa častým používaním.

Dekorácie v rustikálnom štýle

Dekorácie v rustikálnom štýle sa opäť nesú v naturálnom duchu. Obľúbenými dekoráciami sú drevené konáre a kmene stromov s viditeľnou prírodnou patinou dreva. K rustikálnemu interiéru patria aj keramické vázy s kyticami divokých kvetov, prútené koše a truhlice. Svoje steny môžete ozdobiť nápismi na drevených tabuľkách, maľbami lesných zvierat a hôr alebo jelením parožím. Kovové dózy a dekorácie taktiež vídať v rustikálne zariadených interiéroch, nikdy nie však v lesklej verzii. Prednosť majú predmety, ktoré vyzerajú zašlé časom a sú vyrobené ručne. 

rustikalny styl byvania, rustikalne doplnky
Farby sa v rustikálnom štýle objavujú predovšetkým na doplnkoch a textíliách

Rustikálny štýl vo vašom interiéri

Rustikálny štýl pôsobí upokojujúcim dojmom a vďaka svojej modernejšej verzii so svetlými stenami je vhodný aj pre menšie interiéry. Aby ste zjednotili všetky miestnosti v domácnosti, začnite výmenou kľučiek na dverách. Poradíme vám aj ďalšie spôsoby, ako najlepšie začleniť prvky nespútanej rustikálnej krásy aj do svojho domova.

Spálňa v rustikálnom štýle

Prírodné materiály a farby v rustikálnej spálni dokonale vyčistia a upokoja vašu myseľ pred spánkom. Okrem bielej môžete pre svoje steny zvoliť jemnejšiu krémovú alebo nadčasovú sivú farbu. Do rustikálnej spálne sa najlepšie hodí drevená posteľ, ktorá je vhodná aj pre alergikov, keďže drevo má samočistiacu schopnosť. Biele posteľné obliečky doplňte dekoračným vankúšom a dekou vo vašej obľúbenej farbe, aby ste spálni pridali jedinečnú osobitosť a charakter. V rustikálnej spálni nemôže chýbať ani koberec a mäkká kožušina. Svietidlá voľte z dreva alebo kovu v kombinácii s bielymi alebo krémovými tienidlami.

rustikalna spalna, rustikalna postel
V spálni vyniknú jemné farby posteľnej bielizne a mäkké kožušiny

Obývačka v rustikálnom štýle

Ako základ pre rustikálnu obývačku si vyberte masívny nábytok v neutrálnych farbách a následne sa pustite do dekorovania. Praktickou dekoráciou, ktorá vám pomôže zorganizovať drobnosti, je kovová tácka, ktorú môžete uložiť na konferenčný stolík v štýle starej truhlice. Prútené koše sú ďalšou praktickou dekoráciou a miestom, kam môžete uložiť časopisy alebo deky. Vaša sedačka a kreslá by mali mať početné vankúše, ktoré môžete sezónne obmieňať.

V rustikálnych obývačkách býva ústredným motívom krb, ozdobený rodinnými fotografiami a prírodnými dekoráciami. Teplý element ohňa môžete do bytu priniesť aj v podobe sviečok a lampášov. Otvorené poličky a príručné stolíky sú ďalším vhodným miestom na vystavenie rodinných fotografií a prírodných či kovových dekorácií.

rustikalny krb, rustikalny kozub
Útulnosť a teplo domova vnesie praskajúci oheň v krbe alebo sviečky

Predsieň v rustikálnom štýle

Rustikálna predsieň sa nezaobíde bez drevenej lavice na obúvanie, ideálne doplnenej o vankúše a teplú kožušinu. Obľúbenou dekoráciou vo vstupných halách býva veľké zrkadlo, ktoré odráža svetlo a miestnosť presvetlí. Vyberte si kúsok v ráme z neopracovaného dreva alebo v kove so zašlou patinou. Ako posledné venujte pozornosť háčikom na odkladanie kabátov. Tie by mali byť opäť vyrobené z dreva či kovu a vyrobiť si ich môžete aj sami. Mierne nedokonalosti im len pridajú na šarme.

rustikalna predsien, rustikalny nabytok do predsiene
Dreva a prírodných doplnkov nikdy nie je dosť

Kuchyňa v rustikálnom štýle

Rustikálna kuchyňa nemusí byť vyrobená čisto len z dreva. Pre modernejší a nadčasový štýl môžete drevené skrinky skombinovať s keramickým či mramorovým povrchom. Rustikálny štýl v kuchyni vytvoríte na počkanie výmenou úchytiek na skrinkách za úchytky zo zašlého kovu. Zladiť k nim môžete aj vodovodné batérie, zamenením za ich masívnejšiu a tým akoby staršiu verziu. Rustikálne batérie sú navyše menej náročné na údržbu čo sa týka ich leštenia. Vodovodné batérie môžete poľahky vymeniť aj v kúpeľni, vďaka čomu bude vaša domácnosť vyzerať jednotnejšie a celkový dizajn bude pôsobiť presvedčivejším dojmom. Nápadov do rustikálnej kuchyne je neúrekom a určite si z nich vyberiete pre vás ten najzaujímavejší. Obľúbenými dekoráciami v kuchyni zariadenej v rustikálnom štýle sú drevené dosky na krájanie a medené či kovové hrnce a panvice.

rustikalna kuchyna, doplnky do kuchyne
Kombinácia dreva a kameňa vytvára útulnú atmosféru

Ako kombinovať rustikálny štýl?

Rustikálny štýl už dávno nie je len mužský a tmavý. Tento štýl bývania môžete úspešne skombinovať s moderným, elegantným či veľmi ženským shabby chic štýlom. Skombinujte rustikálny nábytok s lesklým kovom, sklom a zrkadlami a docielite veľmi elegantný výsledok.

Nábytok v štýle shabby chic je ozdobnejší ako rustikálny a často má svetlý náter. Aby ste skombinovali shabby chic a rustikálny štýl, zvoľte si nábytok z prírodného dreva. Farebné vzory môžete následne priniesť do interiéru na záclonách, dekách, vankúšoch a dekoráciách.

rustikalny styl, chabby chic
Kombinácia rustikálneho štýlu s chabby chic štýlom

Pre moderný rustikálny interiér kombinujte prírodné neopracované materiály s odvážnymi farbami a modernými obrazmi. Čierno-biela grafika sa bude skvele vynímať v rustikálne ladenej obývačke a na počkanie ju zmodernizuje.

Industriálny štýl v kombinácií s rustikálnym štýlom je taktiež veľmi populárny. Výsledkom je interiér, ktorý v sebe spája dva svety, mestský a vidiecky. Ako základ si zvoľte masívny nábytok z dreva v kombinácií s kovom. Vedľa takýchto kúskov dokonale vynikne rovnako tradičný krb, ako aj najnovší plochý televízor.

industrialny styl, rustikalny styl, rustikalna obyvacka, industrialna obyvacka
Kombinácia rustikálneho štýlu s industriálnym a moderným štýlom

Ktoré prvky z rustikálneho štýlu by ste si vedeli predstaviť aj u vás doma? Oslovil vás spôsob, akým rustikálny štýl vnáša do interiéru prírodu alebo uprednostňujete modernejšie interiéry?

Zdroj fotografií: Westwing