Žltý umakartový stôl a háčkované dečky na policiach masívneho sekretára? Ale kdeže, retro zariadenie môže byť šik, originálne a vkusné, stačí len vedieť, ako na to. Začítajte sa do ďalšieho dielu nášho seriálu o interiérovom dizajne. Kto vie, možno získate nový pohľad na starú klasiku. 

Nie je to tak dávno, čo sme sa po páde opony zbavovali socialistického vybavenia panelákových bytov a plní entuziazmu siahali po moderných kúskoch  – čím „zahraničnejšie”, tým lepšie. Ako to však už chodí, zatiaľ čo niektoré módne vymoženosti ostanú len výstrelkami, iné sa cyklicky vracajú. A tak v ponuke nábytkových domov opäť možno nájsť sedacie súpravy na drevených nožičkách, v kúpeľňových štúdiách sa rozrastá ponuka obkladačiek s vintage vzormi a mnohé spoločnosti s elektronikou zaraďujú do produktového portfólia „oldschool” typy chladničiek, hriankovačov či kávovarov. Koniec-koncov, prečo nie? S trochou predstavivosti, štýlu a hravosti vedia vďaka týmto prvkom vzniknúť veľmi zaujímavé a originálne interiéry.

Retro alebo vintage?

Viktoriánska jedálenská súprava je vintage. Retro sú korálikové závesy medzi dverami. Alebo je to naopak? Keďže často prichádza k zamieňaniu týchto pojmov, je dobré si v nich upratať. Vo všeobecnosti sa za vintage kúsky pokladajú tie bytové doplnky a zariadenie, ktoré takpovediac odolali zubu času, a tak sem môžete zaradiť vzácnu truhlicu po prababičke, ako i ikonické halabala kreslo. Ako „retro” sa väčšinou označuje taký nábytok, ktorý nesie prvky vintage kúskov, avšak je vyrobený v dnešnej dobe, v podstate ako replika. Napriek tomu však množstvo originálnych kúskov možno nájsť na bazároch a blších trhoch pod označením „retro” a nový nábytok, napríklad v provensálskom štýle, nesie často prívlastok „vintage”. V praxi teda odporúčame hľadať kúsky pripomínajúce či pochádzajúce z obdobia 50. – 90. rokov pod pojmom retro a nábytok v štýle skorších čias ako vintage.

5 dôvodov, prečo staviť na retro dizajn

Správne uchopenie retro štýlu v danom interiéri je kľúčové. Ako pri všetkých smeroch, v prvom rade je potrebné riadiť sa základnými pravidlami pre interiérový dizajn. Tie následne uplatníte s ohľadom na konkrétny štýl.

1. Nie je retro ako retro – veľa možností využitia

Okrem hlavného rozdielu medzi retro a vintage zariadením bytu, ktoré sme vysvetlili vyššie, je potrebné rozlíšiť i medzi jednotlivými prúdmi, ktoré pojem „retro” zahŕňa. Ak nie ste fanúšikom socialistického prevedenia, možno sa zamilujete do amerického štýlu päťdesiatych rokov. Ak vám nesedí brutalizmus, možno prepadnete čaru funkcionalizmu. Vintage romantika či nadčasové art deco? Možností je (na rozdiel od doby, ktorou sa inšpirujeme) neúrekom, takže si stačí nájsť svoj štýl. Garantujeme vám, že aspoň jeden zo smerov vám sadne, prípadne vďaka nemu aspoň získate inšpiráciu, ako oživiť moderný interiér. Prehľad všetkých štýlov a smerov i s fotografiami nájdete na konci článku v našej infografike alebo napríklad tu.  

2. Staro-nové kúsky zaručia originalitu

Občas stačí zájsť do pivnice k rodičom, prarodičom, na chalupu či na povalu k starším susedom. Mnoho možností ponúkajú aj obyčajné inzertné portály či obľúbené blšie trhy. I keď sa niektoré kúsky na prvý pohľad nezdajú byť v stopercentnom stave, mnohokrát stačí len trochu vybrúsiť povrch, pretrieť či nalakovať opotrebované časti a razom získate krásny retro kúsok v novom, jedinečnom šate. Keď si z takýchto úlovkov vyskladáte dizajn celého bytu, získate skutočne originálny interiér.

3. S retrom viete ušetriť

Tento bod sa viaže k možnostiam, ktoré sme zmienili v predošlom odseku. Ak si nezaumienite kúpiť práve vintage nábytok z kaštieľa, dedičstvo rodu Esterháziovcov, pravdepodobne vás zariadenie bytu v štýle s nádychom histórie finančne nezruinuje. Predsa len, rodičia či susedia sa „starých harabúrd” zbavia radi, odmenou im pravdepodobne bude len to, ak chvíľu posedíte pri bábovke a šálke čaju. Na online bazároch, inzertných portáloch, blších trhoch či populárnych swapoch zasa získate množstvo skvelých kúskov za pár drobných, prípadne ich vymeníte, alebo získate čoraz častejšie využívaným spôsobom – tzv. darovaním za odvoz.

4. Retro štýl interiér oživí

Medzi klasické retro farby patrí avokádová zelená, horčicovo žltá, červená a svetlo tyrkysová. Typické sú ich vzájomné kombinácie a prepojenia so vzormi – pásikmi, abstraktnými i geometrickými vzormi či obľúbenou metódou batikovania. Naraziť môžete na zaujímavé kombinácie sýtych a pastelových farieb a rôznych druhov textúr. Koberce, ťažké závesy, koráliky, háčkované a pletené doplnky… Všetky tieto elementy interiér oživia, pozor si však treba dávať na dodržanie striedmosti, prekombinovaním totiž interiér veľmi ľahko opticky zmenšíte a miesto hravej atmosféry vytvoríte skôr dojem akéhosi „skladiska”. 

5. Retro sedačka skvele doplní modernú obývačku

Ak nechcete dať retro look celému interiéru, odporúčame aspoň podčiarknuť použitý škandinávsky štýl či dokonca i miestnosť odetú do minimalizmu výrazným retro kúskom. Dobrým riešením sa javí umiestnenie retro vane na nožičkách či výber dlaždičiek so starodávnym motívom do kúpeľne, použitie retro samostatne stojacej americkej chladničky päťdesiatych rokov do kuchyne, či napr. retro sedačky a kresiel do obývačky. Všetky tieto kúsky už dnes možno zakúpiť v novšom prevedení s praktickými vychytávkami, akými sú napríklad bezúdržbový povrch, úsporná energetická trieda či úložný priestor.

Ako vyskladať dokonalý retro interiér?

Interiér v retro štýle je, ako sme už zmienili, definovaný kombináciou rôznych tvarov, textúr a farieb.  Nábytok v tomto štýle by mal pôsobiť pevne, odolne a najmä použiteľne. Éra, na ktorú tento štýl odkazuje je charakteristická dôrazom na absolútnu užitočnosť a funkčnosť. Vytvorenie dekoru v retro štýle si vyžaduje pozornosť venovanú každému jednému detailu. Pri zariaďovaní a najmä následnom dotváraní doplnkami je potrebné sa zbaviť akýchkoľvek zábran, ktoré pociťujete pri miešaní farieb, textúr, vzorov a tvarov, avšak vyhnúť by ste sa mali bezmyšlienkovitému prekombinovaniu a tiež miešaniu prvkov z rôznych dekád.

– Vyberte si, ktorým smerom sa uberiete

Romantický Paríž, slobodomyseľná Amerika či nostalgia ČSSR? Medzivojnové obdobie, zlaté šesťdesiate, divoké osemdesiatky či pocit luxusu na prelome storočí? Moderný a vzdušný veľkoryso pôsobiaci priestor alebo malé a útulné hippie hniezdočko lásky? Všetky tieto otázky by ste si mali zodpovedať skôr, ako sa rozhodnete dať svojmu príbytku retro šmrnc. Vyhnete sa tak nevkusnému prepojeniu vzájomne nesúvisiacich prvkov a uľahčíte si napríklad i hľadanie inšpirácie.

–  Bojíte sa veľkých zmien? Vyskúšajte retro doplnky.

Ak sa obávate prudkej zmeny, začnite postupne. Vymeňte obrazy krajiniek za abstraktné umenie. Obyčajnú lampu za lávovú. Skúste strapcové závesy či vzorovaný koberec. Starý budík, telefón, fotoaparát či písací stroj na polici tiež urobia svoje. Skúste experimentovať na doplnkoch a ak sa so štýlom stotožníte, prejdite na väčšie kusy nábytku.

– Retro domov je aj o pocite

Ak zariaďujete v štýle éry, ktorej ste boli súčasťou, využite to. Použite staré fotografie, vytiahnite zo škatúľ na povale doplnky, ktoré vám evokujú detstvo a dospievanie. Nájdite konečne miesto starodávnemu kúsku po milovanej babičke, oprášte starý gramofón, na ktorom ste sa napočúvali toľkých platní… Dajte zariadeniu dušu, prineste do interiéru pocit príjemnej nostalgie. 

Týmto miestnostiam retro svedčí najviac:

A v akých miestnostiach sa odporúčame „vyblázniť”? Retro pocit sa dá priniesť v podstate do akejkoľvek časti bytu, tu však vynikne najlepšie:

– Retro obývačka

Sedačka na nožičkách, pestrofarebný koberec, nábytok z lakovaného dreva, gramofón a farebné vankúše. Retro feel vytvoríte veľmi jednoducho a efektívne v každej obývačke. Bonus? Pocit absolútneho pohodlia už len na pohľad.

Title: V obývačke stavte na kombináciu dreva, pestrých farieb a zaujímavých textúr 

– Retro kuchyňa

Biela v kombinácii s pastelovými farbami a drevom, prípadne žiarivá lesklá červená s nesmrteľnými bielo-čiernymi dlaždicami. To všetko ideálne v kombinácii s modernými spotrebičmi v retro prevedení a skvelá kuchyňa v tomto štýle je na svete!

– Retro kúpeľňa

Retro kúpeľniam dávame palec hore! Či už stavíte na klasické biele dlaždičky s čiernou špárovkou, mozaiku, veľké vzory, bláznivé farby, alebo naopak jemný pastel, určite nešliapnete vedľa.

– Retro pracovňa

Veľká masívna knižnica, sekretár z lesklého dreva, stôl na nožičkách. Trikrát áno, retro tejto miestnosti jednoznačne pristane! Jednoduchý drevený nábytok kombinujte s plagátmi na stenách, dekorom zo starých novín, množstvom živých rastlín, slamenými tienidlami na lampách a perzskými kobercami.

Manuál interiérového dizajnu: retro

Nadchli sme vás? Skvelé! Vyberte si éru, ktorej dizajn sa vám pozdáva najviac, riaďte sa pri výbere zariadenia a dekoru týmito jednoduchými pravidlami a garantujeme vám, že výsledok bude stáť za to.