Jar je ročným obdobím, kedy sa príroda opäť prebúdza a my svoju pozornosť upriamujeme na dokonalé vyčistenie našich príbytkov. Nielen bežné utieranie povrchov, ale aj umývanie okien a vetranie zimných perín v nás evokuje slovné spojenie jarné upratovanie”. Dôkladné vyčistenie domácností je spojené nielen so sezónnou potrebou upratať si hlavu aj svoje okolie, ale taktiež s narušením podmienok pre šírenie mikroorganizmov. V nasledujúcom článku vám poradíme, ako udržiavať čistotu rôznych povrchov v domácnosti, aj ako si vyrobiť vlastné účinné čistiace prostriedky. 

Napriek tomu, že vlastný byt či dom považujeme za najbezpečnejšie prostredie pre nás a našich blízkych, opak je často pravdou. Aj ten najusporiadanejší interiér tvorí živnú pôdu pre rôzne druhy patogénov – od vírusov cez baktérie až po plesne. Keďže v týchto pohnutých časoch sa doma zdržiavame viac ako kedykoľvek predtým, dezinfekcia domácnosti je jednou z priorít, ktoré by ste mali mať pravidelne na zreteli. Poďme sa teda spolu pozrieť, ako na to.

Prečo je dezinfekcia domácnosti taká dôležitá

Mikróby môžeme nájsť všade okolo nás, tvoria súčasť vody, pôdy aj vzduchu. Nie všetky z nich sú však nevyhnutne škodlivé pre naše zdravie – milióny z nich sa totiž nachádzajú priamo v ľudskom tele a pomáhajú nám dokonca aj s budovaním imunity, čo by inak v striktne sterilnom prostredí nebolo vôbec možné. Dennodenne sme však vystavení aj baktériám a vírusom, ktoré sú pôvodcami kvapôčkových infekcií. Väčšina z týchto kvapiek sa pri kašľaní a kýchaní šíri vzduchom vysokou rýchlosťou a padá na okolité povrchy. Tieto mikroorganizmy nie sú viditeľné voľným okom a na ich prítomnosť sa v domácnosti nekladie taký silný dôraz ako napríklad v nákupných centrách. 

Diaľkové ovládače, kľučky či vypínače svetla – to všetko je len malé percento z predmetov, s ktorými každodenne niekoľkokrát prichádzame do styku nielen my, ale aj ďalší členovia domácnosti. Následne si stačí, ak si pri televízore pretrieme oči alebo podvedome okusujeme nechty a patogény majú voľnú cestu k našim slizniciam. Baktérie sa stretávajú všade tam, kde prichádzame do styku s predmetmi, ktoré pred nami držal niekto iný. Vedeli ste, že človek sa podvedome dotkne tváre až 16-krát za hodinu?

Najúčinnejším spôsobom, ako sa chrániť pred choroboplodnými zárodkami vonku je  bezprostredne potom, ako odomkneme dvere do bytu, je dôkladné umývanie rúk a následná dezinfekcia domácnosti. Ak bude vykonaná správne, nemusíte sa báť, že za rohom obývačky na vás budú čakať neviditeľné nástrahy.

Obyčajné čistenie verzus dezinfekcia

Tieto dva pojmy by ste si nemali zamieňať. Pri bežnom upratovaní čistíte predmety od prachu a špiny, pri dezinfekcii likvidujete choroboplodné zárodky. Takéto rozlišovanie je dôležité, pretože niekedy môžete mať pocit, že ste efektívne poupratovali, avšak patogény na vašej kuchynskej linke sa môžu rýchlo rozšíriť aj do iných miestností. Našťastie je eliminácia vírusového materiálu z takýchto rovných povrchov vcelku jednoduchá. Stačí si osvojiť niektoré základné čistiace postupy a vybrať správne dezinfekčné prostriedky. Všeobecne platí jednoduchá metóda zložená z dvoch krokov:

1. Zbavenie povrchu nečistôt

Najskôr vyčistite plochy a odstráňte z nich všetky zvyšky prachu a mastnoty. Utrite ich handrou z mikrovlákna namočenou v teplej vode so saponátom alebo čistiacim sprejom. Čistenie by malo vždy začínať od najmenej znečistenej oblasti po najšpinavšiu oblasť, aby nedošlo k rozneseniu mikróbov.

2. Hĺbková dezinfekcia domácnosti

Následne naneste čistiaci prostriedok s dezinfekčným účinkom vhodný na daný typ povrchu na to, aby vypátral a zahubil škodlivé mikroorganizmy. Najlepší a zároveň najrýchlejší výsledok dosiahnete pomocou dezinfekčných obrúskov alebo dezinfekčného spreja dostupného v drogériách a lekárňach. Rovnaký účel splní aj 70 – 90 % roztok alkoholu. Keďže ide spravidla o agresívne prostriedky, nezabudnite si pred dezinfekciou nasadiť gumené rukavice.

Vyrobte si doma vlastné roztoky pre boj s mikróbmi

Ak v predajni nenájdete čistiace prostriedky podľa vašich predstáv, namiešate si ich svojpomocne aj doma. Stačí na to pár surovín, ktoré nájdete v kuchyni. Vyrobené prostriedky sú rovnako účinné ako tie kupované, avšak v miestnosti zanechávajú príjemnejšiu arómu.

Vonný univerzálny čistič

  • 1 diel octu
  • 1 diel vody
  • citrónová kôra
  • vetvičky rozmarínu

Obyčajný kvasný ocot, ktorý používate pravidelne v kuchyni, je skvelým pomocníkom pre každodenné upratovanie. Bezpečne vyčistí väčšinu povrchov a odstráni mastnotu. Namiesto citrónovo-rozmarínovej arómy môžete siahnuť aj po iných siliciach, ktoré príjemne rozvoňajú váš domov a budú pôsobiť upokojujúco. Tieto prírodné zložky nekontaminujú životné prostredie a nezruinujú vašu peňaženku. Navyše je ich použitie nezávadné pre deti a domácich miláčikov.

Viacúčelový dezinfekčný roztok

  • 4 čajové lyžičky bielidla
  • 1 liter vody

Obe prísady dobre zamiešajte vo fľaši s rozprašovačom, následne nastriekajte na povrch, ktorý si želáte zbaviť baktérii a nechajte pôsobiť 10 minút. Nakoniec jednoducho zotrite vlhkou handričkou. Pri používaní prostriedkov na báze bielidla sa vyvarujte styku s textíliami. Môžu na nich totižto zanechať škvrny a nenávratne ich tak zničiť.

Ktoré miesta v domácnosti sú magnetom na baktérie?

Výskumy preukázali, že vírusom sa najlepšie darí na tvrdých povrchoch, ako sú keramické dlaždice alebo nehrdzavejúca oceľ. Pri baktériách je zase pravdepodobnejšie, že sa im zapáčia poréznejšie materiály, ako napríklad tkaniny a textílie. Čas ich prežitia závisí od mnohých faktorov, ako: 

  • typ povrchu 
  • teplota prostredia
  • vlhkosť prostredia
  • pH
  • prístup kyslíka a ďalšie špecifiká.

Ako je to s ohniskami mikroorganizmov v jednotlivých miestnostiach domácnosti? Prejdite si náš zoznam najfrekventovanejších miest a pri ich budúcom upratovaní zvýšte pozornosť a dôraz:

Kuchyňa

  • každé svietidlo, skrinka či prístroj vo vašej kuchyni má nejaký druh rúčky alebo ovládacieho panela, ktorého sa dotknete pri každom zapnutí či otvorení,
  • pokiaľ je to možné, vyberte a dôsledne vyčistite otočné gombíky na vašom sporáku,,
  • kuchynské utierky perte na 60 °C, 
  • udržujte svoju chladničku čistú tým, že každých pár mesiacov umyjete vnútorné steny, dvere a police zmesou sódy bikarbóny a vody. Zbavíte sa tak nepríjemného zápachu.

Kúpeľňa

  • špinavá bielizeň môže naplniť vašu práčku, a tým i ďalšie šatstvo baktériami a vírusmi. Pre udržanie sviežosti do práčky raz týždenne vlejte šálku bielidla a zapnite naprázdno na rýchly cyklus,
  • perte a sušte bielizeň pri najvyššej teplote, ktorá to daným textíliám umožňuje. Uteráky, bavlnené utierky a posteľná bielizeň sa odporúčajú prať pri teplote 60 °C,
  • po kúpaní alebo sprchovaní utrite steny vane alebo sprchového kúta, ako aj záves pomocou uteráka či stierky. Niektoré sprchové závesy je možné dokonca prať v práčke,
  • ak je toaleta súčasťou kúpeľne, po spláchnutí sa môžu fekálne baktérie a choroboplodné zárodky rozšíriť vzduchom dokonca aj na zubnú kefku. Nezabúdajte preto veko sklopiť a pravidelne dezinfikovať vaše WC,
  • umyte držiak zubnej kefky a utrite ho dezinfekčným obrúskom alebo ho vložte do umývačky riadu,
  • tekuté mydlo v dávkovači je z hľadiska množenia baktérií lepšou voľbou ako tuhé mydlo, okolo ktorého sa hromadí vlhkosť.

Obývačka a spálňa

  • posteľné obliečky a deky pravidelne perte. Pri výmene bielizne zamedzte nadmernému natriasaniu, pri ktorom vo vzduchu cirkuluje prach a iné nečistoty,
  • matrace, sedačku i pelech vášho štvornohého miláčika je nutné zbavovať chlpov a odumretých kožných buniek vysávačom s vhodným nadstavcom; predídete tak okrem iného aj množeniu roztočov, ktoré sú častou príčinou vzniku alergií,
  • keď prechádzate domom v topánkach, po podlahe sa šíri všetko, na čo ste vonku šliapali. Nezabudnite preto aj na prášenie koberca a vytieranie podláh,
  • jedlo a občerstvenie uchovávajte mimo spální. Odrobinky lákajú plesne a baktérie,
  • ďalšími povrchmi s vysokou frekvenciou dotykov, a tým aj najvyššou predispozíciou množenia mikróbov, sú kľučky, svetelné vypínače, televízne ovládače, počítačová klávesnica či smartfóny. Nezabudnite preto pravidelne dezinfikovať aj tieto predmety každodennej potreby.

Pri dezinfekcii domácnosti myslite na bezpečnosť

Aj pri snahe zabrániť množeniu mikróbov treba dodržiavať isté kroky, aby ste nevystavili riziku seba ani ďalších členov domácnosti. Nasledujúce základné pravidlá a odporúčania vám určite nie sú cudzie, poďme si ich však zhrnúť:

  1. Dezinfekčné roztoky by sa mali vždy pripravovať a používať na dobre vetraných miestach.
  2. Po použití dezinfekčného prostriedku, vrátane povrchových obrúskov si umyte ruky. Odporúča sa nosiť gumené rukavice.
  3. Chemikálie z obchodu môžu byť horľavé a toxické. Skladujte ich preto mimo dosahu detí alebo zvierat.
  4. Ak si vytvoríte prírodné čističe svojpomocne, dobre ich uzavrite a označte príslušným štítkom s názvom.
  5. Po použití alkoholového dezinfekčného prostriedku na ruky sa nedotýkajte očí, úst a nosa, môže totiž dôjsť k  podráždeniu slizníc.

Pár zlatých rád na záver

Aby sme v tomto období zabránili šíreniu vírusov, je naozaj kľúčové dodržiavať bezpečnostné opatrenia a svoje prostredie udržiavať v čistote. Najdôležitejšou vecou, ​​ktorú pre to môžete urobiť, zostáva správne umývanie rúk teplou vodou a mydlom po dobu aspoň 20 sekúnd. Dobre poslúži aj dezinfekčný gél na ruky, ktorý však nikdy nenahradí ich správne umytie. Myslite aj na pravidelné krémovanie rúk. Vyhnete sa tak ich vysušeniu najmä počas chladnejších dní – praskliny v koži totiž predstavujú ďalšiu vstupnú bránu pre mikróby.

Pravidelne vetrajte – odporúča sa vetrať krátko a nárazovo. Umiestnite do bytu čističku vzduchu alebo si zaobstarajte niektoré z izbových rastlín, ktoré sú mimoriadne populárne a nenáročné na starostlivosť. Nielenže zbavujú ovzdušie škodlivých látok, ale aj dokonale zútulnia interiér. Ak ste však majiteľom štvornohého chlpáča, dbajte pri výbere aj na to, aby daný druh rastlín nebol pre vášho miláčika toxický.

Ak ste zvládli všetky tieto triky, čistenie a dezinfekcia domácnosti už pre vás určite budú hračkou a jarné upratovanie zvládnete ľavou zadnou. Nezabúdajte však aj na pravidelné drobné upratovania, ktoré sú najmä v pandemickom období veľmi dôležité.