Chovanie na internete má svoje bezpečnostné zákonitosti. Môžete sa ľahko stretnúť s jednaním, ktoré je obťažujúce, alebo dokonca nezákonné. Je preto nutné, aby ste byli obozretní. Na čo si dať pozor v súvislosti s využívaním služieb Bezrealitky?

Záleží nám na vašom bezpečí a preto vás chceme upozorniť na podvody, ktoré sa žiaľ môžu objaviť aj na našich stránkach. Môže ísť o podvodné inzeráty a e-maily. Zatiaľ čo inzeráty na Bezrealitky priebežne kontrolujeme, podvodným e-mailom zabrániť nemôžeme. Preto vám ponúkame návod, ako ich môžete odhaliť a vyhnúť sa tak podvodu.

POZOR NA PODVODNÉ E-MAILY! NA PRVÝ POHĽAD ICH NEROZOZNÁTE

Podvodné e-maily, ktoré sa označujú aj ako „phising“, sú najčastejším spôsobom, ktorým sa podvodníci snažia od používateľov internetu ukradnúť citlivé osobné alebo platobné údaje. Tieto nevyžiadané e-maily sa vydávajú za interné oznámenia nejakej služby, e-shopu alebo portálu, ktorý využívate.

Sú technicky veľmi dobre zvládnuté. Na prvý pohľad ich nerozoznáte od e-mailov, ktoré vám bežne chodia z vašich obľúbených webov. Obsahom podvodného e-mailu je väčšinou žiadosť o overenie registračných údajov, platobnej karty, alebo osobných údajov.

Podvodníci majú často vlastný web, ktorý je vernou kópiou stránok, ktoré už poznáte. Tým zvyšujú svoju dôveryhodnosť. A práve na týchto falošných stránkach dochádza k odcudzeniu prístupových údajov k vášmu e-mailu, alebo k vášmu účtu na Bezrealitky, ktorý chcú zneužiť pre podvodnú inzerciu.

AKO ODHALIŤ PODVODNÝ E-MAIL? MÔŽE ÍSŤ LEN O PÁR “PREKLEPOV“…
  1. Podvodník môže zneužiť naše obchodné meno a logo, avšak e-mailová adresa, z ktorej správy odosiela, sa v žiadnom prípade nezhoduje s našimi oficiálnymi kontaktmi:
     
    info@bezrealitky.sk
    podpora@bezrealitky.sk
    no-reply@bezrealitky.sk


    Ku komunikácii so zákazníkmi využívame výhradne tieto 3 e-mailové adresy. Ak je v adrese odosielateľa iné poradie písmen, alebo akýkoľvek „preklep“, správa nie je od nás!

  2. Podvodné e-maily sú písané zvláštnym štýlom slovenčiny a často sú v nich gramatické chyby alebo preklepy. Obsah e-mailu môže falošne upozorňovať na novú správu vo vašom účte, alebo od vás vyžadovať overenie prihlasovacích údajov, napríklad týmto štýlom:

    Ak takýto e-mail obdržíte, jedná sa o podvodný e-mail! Prosíme, neodpovedajte na neho a nahláste nám ho. Bezrealitky nikdy nevyžadujú potvrdenie osobných alebo prihlasovacích údajov cez e-mail!

  3. Odkaz v e-maile smeruje na stránku, ktorá vzhľadom kopíruje náš web alebo vášho e-mailového klienta, ale adresa domény tejto falošnej stránky znovu obsahuje nejaký preklep a chýba jej certifikát HTTPS (v adrese chýba https: //). Môže vyzerať napríklad takto:



    Práve kvôli nezabezpečenému prístupu má podvodník možnosť ukradnúť vaše prístupové údaje do e-mailu alebo účtu na Bezrealitky. Keď máte čo i len najmenšie podozrenie, že ste sa stali obeťou podvodu, prosíme, bezodkladne kontaktujte našu zákaznícku podporu, ktorá váš účet skontroluje a poradí vám, ako si prístupy zabezpečiť.

POZOR NA PODVODNÉ INZERÁTY! NAOZAJ NIKDY NEPOSIELAJTE PENIAZE DOPREDU…

Falošné inzeráty sú najbežnejším spôsobom, ako na internete môžete prísť o svoje peniaze. Väčšinou sa to týka bankových služieb alebo bazárov, avšak sa im nevyhnú ani realitné servery, ako je ten náš.

AKO ODHALIŤ PODVODNÝ INZERÁT A KOMUNIKÁCIU?
  1. Podvodníci ponúkajú predaj alebo prenájom nehnuteľnosti za neobvykle nízku cenu v danej lokalite. Inzerát a následná komunikácia často sprevádza nejaký dojemný príbeh a podvodníci sa všeobecne snažia, aby ste konali pod tlakom. Napríklad vám oznámia, že na inzerát odpovedalo veľa záujemcov.
  2. Inzerent v podvodnom inzeráte väčšinou vystupuje ako cudzinec a vyžaduje komunikáciu len cez e-mail. Vyhýba sa komunikačnej platforme Bezrealitky a tiež následným telefonátom.


  3. Na konci jednania je vždy žiadosť o zaslanie zálohy alebo celej platby vopred a to bez toho aby ste mali možnosť osobne absolvovať prehliadku nehnuteľnosti. Podvodník sľubuje doručenie kľúčov cez rôznych sprostredkovateľov (napríklad AirBnb), k čomu však nikdy nedôjde.

Ani osobná prehliadka nehnuteľnosti nemusí zaručiť, že osoba, ktorú ste v rámci nej stretli je oprávnená nehnuteľnosť predávať alebo prenajímať. Kontrola občianskeho preukazu a overenie na katastrálnom úrade by malo byť samozrejmosťou. V našom realitnom sprievodcovi sa dozviete viac o tom, ako obozretne postupovať pri kúpe alebo prenájme nehnuteľnosti.

Prosíme, buďte na internete opatrní. Keď máte podozrenie na podvodný inzerát alebo jednanie, prosíme, nahláste nám to. Pracovníci nášho zákazníckeho centra všetko preveria a prípadné podvodné jednanie nahlásia príslušným úradom!