V predchádzajúcej časti „Ako predať nehnuteľnosť: Inzercia a prehliadky (3. časť)“ sme si zhrnuli, ako pripraviť samotnú inzerciu nehnuteľnosti a nájsť vážneho záujemcu. Posledná časť nášho seriálu „Ako predať nehnuteľnosť“ bude o samotnom predaji a o tom, ako celý proces bez problému zvládnuť. 

1) Poistite si záujemcu rezervačnou zmluvou 

Prehliadka nehnuteľnosti prebehla, záujemca je nadšený a chce si nehnuteľnosť kúpiť? Výborne. Nezaspite na vavrínoch a vyriešte s ním rezervačnú zmluvu, ktorá bude zahŕňať rezervačný poplatok a storno pokutu v prípade, že si záujemca kúpu rozmyslí. Nie je však dobré tlačiť na pílu, aby sa prípadný záujemca nezľakol a v rozhodný okamih neustúpil. V prípade, že rezervačnú zmluvu neriešite, môžete premárniť svoj čas so záujemcom, ktorý si predaj vo výsledku rozmyslí a vám tak utečie mnoho ďalších príležitostí. 

2) Preverte si záujemcu v registri 

Zároveň ale buďte obozretní a overte si záujemcu o kúpu v registri. V budúcnosti tak predídete nečakaným a nemilým správam o jeho platobnej morálke. Cez platformu Moje Bezrealitky môžete požiadať kupcu o jeho overenie bezdlžnosti. 

3) Začnite papierovačky 

Rezervačnou zmluvou papierovanie ešte len začína. Pre úspešný predaj a prevod nehnuteľnosti je potrebné pripraviť nespočetné množstvo dokumentov. Ide o zmluvu o budúcej kúpnej zmluve, kúpnu zmluvu na predaj nehnuteľnosti, zmluvu o prevode práv k družstevnému bytu, odovzdávací protokol alebo zmluvu o úschove peňazí

Vzhľadom na náročnosť a správne zadefinovanie náležitostí jednotlivých zmlúv nie je dobré spoliehať sa na rôzne vzory zmlúv stiahnuté z internetu. Tie navyše bývajú neaktuálne voči platnej legislatíve. V náročnejších prípadoch sa môže hodiť aj pomoc odborníka.  

4) Poraďte sa s advokátom 

Samotný predaj nehnuteľnosti býva náročný, a to nielen na koordináciu procesu. Často však situáciu komplikuje nejaká ďalšia skutočnosť. Riešite zároveň hypotéku na novú nehnuteľnosť? Alebo na nehnuteľnosti existuje nejaké bremeno? Alebo máte ešte iný problém, ktorý by ste potrebovali konzultovať s odborníkom? Potom uvítate možnosť prebrať situáciu s advokátom. 

5) Advokátovi prenechajte aj úschovu kúpnej ceny 

Akonáhle máte vyriešené zmluvy a blížite sa s predajom do finále, nastáva situácia, kedy kupujúci nechce prevádzať peniaze bez toho, aby bol uvedený v katastri nehnuteľností. A predávajúci nechce prepisovať nehnuteľnosť bez toho, aby mal prevedené peniaze. Zapeklitá situácia. Ako z nej von? Advokát pomôže. Vie zaistiť, aby prevod peňazí bol bezpečný pre predávajúceho aj kupujúceho, a to úschovou peňazí. Štandardne teda vyplatí peniaze až v dohodnutom čase, typicky po prevode vlastníckych práv na katastri. Advokát sa tak hodí nielen na konzultáciu k problémom s predajom, ale pomôže aj v medziobdobí s prevodom peňazí a prepisom v katastri nehnuteľností. 

6) Vypracujte návrh na vklad do katastra 

Blížite sa do finále. Už len pár krokov a nehnuteľnosť bude predaná. Aby prebehla finančná transakcia a zároveň prepis nehnuteľnosti na katastrálnom úrade, je potrebné vypracovať návrh na vklad do katastra. Tento dokument sa následne dokladá spolu s kúpnou zmluvou na katastrálnom úrade. A počítajte s tým, že na katastri je potrebné za vklad práva zaplatiť … €. Potom už len strážite, či na úrade všetko beží a prevod prebieha podľa plánu. 

7) A nakoniec prepisy energií a zmena trvalého bydliska 

Spolu s prevodom nehnuteľnosti si vyhraďte čas na prepisy všetkých energií – za elektriku, plyn, vodu, služby, atď. Určite tiež budete riešiť vyúčtovanie služieb. Potom vás už čaká len posledný krok – nezabudnite si prepísať trvalé bydlisko. 

Máte nejaké ďalšie tipy, ktoré by v procese predaja bytu či domu nemali chýbať? Napíšte nám ich do komentára.